Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak też świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z dobrą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pobocznym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu