uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

W czasach obecnych alergie związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu nietolerancji także jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które powinny wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle brzucha, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych symptomów. Istnieje w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wykluczyć wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym przeglądaniu listy składników produktów gotowych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości na temat składu. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i leków.

Czytaj dalej aby poznać różnice między alergią na gluten a celiakią
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pożywienie są obecnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to wiele sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie korzystnie umieścić jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wyborze żywności oraz leków.

Dodaj komentarz